“Laat me niet achter bij deze man. Hij is slecht. Laat ons niet alleen.”

Gideon weet niet hoe oud hij is. Hij kan niet lezen of schrijven. Hij is nooit naar school geweest. Waarschijnlijk was hij pas tien jaar oud toen hij naar het meer ging, maar hij weet niet hoeveel jaar hij bij het meer gebleven is.

Na het overlijden van zijn vader, kwam een buurman naar het huis van Gideon en vroeg hem om te komen helpen vissen op Lake Volta voor vier jaar. Hoewel er een contract was getekend voor het werk van Gideon, kregen hij en zijn familie nooit betaald.

Gideon werd onmiddellijk aan het werk gezet, en hij was zeven dagen per week op het meer, van vier uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds. Het werk dat hij moest doen was slopend. Hij at één keer per dag en kreeg nauwelijks rust.

De opziener en zijn vrouw mishandelden hem verbaal en fysiek, vooral tijdens de eerste jaren dat hij op het meer was en het werk nog moest leren.

In 2014 begon IJM met een onderzoek naar de omvang van slavernij op en rond Lake Volta. Medewerkers van IJM hadden een hartverscheurende ontmoeting met Gideon, die hen smeekte om hem weg te halen bij het meer: “Laat me niet achter bij deze man. Hij is slecht. Laat ons niet alleen.

Na een jaar van zoeken vonden we Gideon terug en haalden hem van het meer af, weg van de slechte man die hem uitbuitte.

Gideon heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht in slavernij op Lake Volta voordat hij werd gered. Maar nu is hij afgestudeerd en was op school de beste van de klas in begrijpend lezen. Hij is in de leer bij een metselaar die Gideon als zijn zoon heeft verwelkomd.

Naar schatting zijn er nog zeker 10.000 kinderen zoals Gideon op Lake Volta, biddend om een uitweg uit de slavernij.

Help mee en bevrijd kinderen uit de visindustrie op het Volta meer ->

Geef waar meest nodig