“Ze zullen me hier nooit wegjagen. Sinds ik als meisje naar dit land werd gebracht, heb ik het bewerkt. Nu ben ik een oude dame met grijs haar en willen ze het land van me afnemen. Dat zal ik nooit toestaan.”

Aan het woord is een Kalementina, een dappere weduwe uit Noord-Oeganda. Ze ontvluchtte haar grondgebied tijdens een oorlog en kwam jaren later terug. Toen probeerde een buurman om haar gebied als zijn eigen grond te claimen.

Op een dag zag Kalementina hoe de buurman het land opmat en het probeerde te verkopen. Woedend stapte ze naar de plaatselijke gezagsdragers en vertelde over het onrecht dat haar op haar eigen land werd aangedaan. Er gebeurde niets. Na jaren van verbale bedreigingen, ruzie en valse beschuldigingen bij de rechtbank, kwam de buurman met een knokploeg. Ze vernielden 15 hutjes op het grondgebied van Kalementina. De mannen bedreigden haar met geweld, kwamen aan de deur met machetes en hakten haar gewassen om. 

Vastberaden om haar recht te halen, zocht Kalementina een organisatie in de omgeving die de expertise had om in verzet te komen tegen de mannen die haar lastigvielen. Na lang zoeken vond ze IJM. Wij hielpen haar om bewijs te verzamelen tegen de gewelddadige mannen en brachten hen voor de rechter. Vandaag de dag is Kalementina nog net zo onverzettelijk. “Ze zullen me hier nooit wegjagen. Sinds ik als meisje naar dit land werd gebracht, heb ik het bewerkt. Nu ben ik een oude dame met grijs haar en willen ze het land van me afnemen. Dat zal ik nooit toestaan.” 

Kalementina's zaak gaat door en de strijd is nog niet gestreden. Soms duurt het jaren voordat er een oordeel is geveld in bepaalde zaken. Het is cruciaal dat weduwen zoals zij tijdens het hele traject gesteund worden. Die steun maakt u mogelijk.

Help mee en bescherm kwetsbare weduwen en wezen ->

Geef waar meest nodig